تعریف شرکت نسبی
طبق قانون تجارت ماده ۱۸۳ به این صورت تعریف می شود <شرکت نسبی شرکتی است که برای امور تجاری تحت اسم مخصوص بین دو یا چند نفر تشکیل میشود و مسئولیت هریک از شرکاء به نسبت سرمایه ای است که در شرکت گذاشته.> در اسم شرکت نسبی عبارت <شرکت نسبی> و لااقل اسم یکی از شرکاء باید ذکر شود. در صورتی که اسم شرکت مشتمل بر اسامی تمام شرکاء نباشد بعد از اسم شریک یا شرکایی که ذکر شده عبارتی از قبیل (و شرکاء) و (و برادران) ضروری است.
تعریف شرکت تعاونی
طبق قانون تجارت ماده ۱۹۰ به این صورت تعریف می شود <شرکت تعاونی تولید شرکتی است که بین عده ای از ارباب حرف تشکیل می شود و شرکاء مشاغل خود را برای تولید و فروش اشیاء یا اجناس به کار می برند و همچنین طبق قانون تجارت ماده ۱۹۲ به این صورت تعریف می شود> شرکت تعاونی مصرف شرکتی است که برای مقاصد ذکر شده تشکیل می شود:

۱. فروش اجناس لازمه برای مصارف زندگانی اعم از این که اجناس مزبوره را شرکاء ایجاد کرده یا خریده باشند.
۲. تقسیم نفع یا ضرر بین شرکاء ایجاد کرده یا خریده باشند یا به زبان ساده تر شرکت تعاونی شرکتی است که تمام یا حداقل ۵۱ درصد سرمایه آن به وسیله اعضاء در اختیار شرکت تعاونی قرار گیرد و وزارتخانهها٫ سازمان ها٫ شرکت های دولتی و وابسته به دولت و تحت پوشش دولت٫ بانک ها٫ شهرداری ها، شورا های اسلامی کشوری٫ بنیاد مستضعفان و سایر نهاد های عمومی می توانند جهت اجرای بند ۲ اصل ۴۳ از راه وام بدون بهره یا هر راه مشروع دیگر از قبیل مشارکت٫ مضاربه٫ مزارعه٫ مساقات٫ اجاره٫ اجاره به شرط تملیک٫ بیع شرط٫ فروش اقساطی و صلح٫ اقدام به کمک در تأمین یا افزایش سرمایه شرکت های تعاونی نمایند٫ بدون آنکه عضو باشند.
تبصره: در مواردی که دستگاه های دولتی در تأسیس تعاونی، شریک می شوند ظرف مدتی که با موافقت طرفین در ضمن عقد شرکت، تعیین خواهد شد؛ سهم سرمایه گذاری دولت به تدریج باز پرداخت و صد در صد سرمایه به تعاونی تعلق خواهدگرفت. مطابق مادهی ۲۶ همان قانون <تعاونیهای تولیدی٫ شامل تعاونی هایی است که در امور مربوط به کشاورزی٫ دام داری٫ دام پروری٫ پرورش و صید ماهی٫ شیلات٫ صنعت٫ معدن٫ عمران شهری و روستایی و نظایر این ها فعالیت می نمایند> و به موجب مادهی ۲۷ <تعاونی های توزیع٫ عبارتند از تعاونی هایی که نیاز مشاغل تولیدی و یا مصرف کنندگان عضو خود را در چهارچوب مصالح عمومی و به منظور کاهش هزینه ها و قیمت ها تأمین مینمایند> تبصره مادهی ۲۸ <تعاونی های موضوع این قانون با رعایت قوانین و مقررات می توانند به امر صادرات و واردات در موضوع خود بپردازند>
مراحل ثبت شرکت
در اداره ثبت شرکت ها فرم های نمونه برای ثبت موجود است که میتوان این فرم های نمونه را از اداره ثبت شرکت ها و موسسات تجاری تهیه و تکمیل کرده و زیر تمام اوراق باید توسط همه شرکاء (مؤسسین) امضاء شود. سپس بعد از تعیین نام شرکت و انتخاب چند نام که واژه بیگانه نبوده٫ فاقد سابقه ثبت بوده و دارای معنا و مطابق با فرهنگ اسلامی باشد نام شرکت را تعیین نمود و به <واحد تعیین نام> اداره ثبت شرکت ها، معرفی و موافقت آن واحد را درباره نام تعیین شده اخذ کرده٫ سپس همه مدارک به <قسمت پذیرش مدارک> ادارهی مزبور تحویل و رسید دریافت (کد پیگیری) توسط سیستم به سهامداران و شرکاء اعلام می شود و موعدی برای گرفتن نتیجه تعیین میشود.

جهت تعیین حق الدرج آگهی در روزنامه کثیر الانتشار بعد از دریافت آگهی ثبتی در سامانه قسمتی ظاهر می شود که می توان هزینه های روزنامه را واریز کرد.
جهت چاپ روزنامه رسمی باید به سایت روزنامه رسمی مراجعه کرد و هزینه های روزنامه را پرداخت کرد.
راهنمای ثبت شرکت
۱۱ قدم تا ثبت شرکت را به صورت خلاصه می توان به شرح ذیل اعلام نمود:
قدم اول ثبت شرکت: شریک خوب پیدا کنید.
حداقل تعداد شرکاء برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود ۲ نفر می باشد و حداقل تعداد سهامداران برای ثبت شرکت های سهامی خاص ۳ نفر است. در گام اول باید شریک مناسبی برای خود پیدا کنید. مسئولیت هر سرمایه گذار در شرکتی با مسئولیت محدود به اندازه میزان سرمایه شرکاء می باشد. کسی که سرمایه بیشتری در شرکت دارد حق رأی بالاتری هم دارد و به همین نسبت مسئولیت بالاتری در پرداخت دیون و بدهی های شرکت.
قدم دوم ثبت شرکت: ورود به سامانه ثبت شرکت ها.
به پایگاه اینترنتی اداره کل ثبت شرکتها مراجعه کنید. در این سامانه به قسمت پذیرش درخواست ثبت شرکت ذهن ناب مراجعه کنید. فرمی پیش روی شما ظاهر میشود که باید مرحله به مرحله آن را تکمیل کنید و به مرحله بعدی بروید. اطلاعات مربوط به متقاضی نخستین موضوعی است که در این فرم ها باید بنویسید. مشخصات اولیه خودتان را در فرم تکمیل کنید. گزینه (گام بعدی) شما را به مرحله بعد می رساند.
قدم سوم ثبت شرکت: انتخاب نام شرکت
حالا باید نام شرکت را در فرم (نام و نوع شخص حقوقی) وارد کنید. در این قسمت باید به ترتیب اولویت ۵ نام برای شرکت انتخاب کنید تا از بین آن ها یکی تأیید شود. انتخاب اسم برای شرکت باید و نباید های خاص خود را دارد. اول این که این اسم نباید تکراری باشد و همچنین استفاده از اسامی مخفف شده که مربوط به ادارههای دولتی است ممکن نمی باشد و تنها با کسب مجوز از آن ها امکان پذیر است و همچنین نام های خارجی فقط به نماینده قانونی شرکت ها داده می شود با توجه به برگه نمایندگی آنها از شرکت مادر. در انتهای این مرحله یک کد رهگیری به شما داده میشود.
قدم چهارم ثبت شرکت: شرح موضوع فعالیت
مدت و موضوع فعالیت، اطلاعات مورد نیاز در مرحله بعدی است. در مورد این اطلاعات قبلاً با شرکاء و سهامداران خود مشورت کنید. برای مشخص کردن مدت فعالیت شرکت یکی از گزینه های محدود یا نامحدود را باید انتخاب کنید. اما برای راحتی در انتخاب موضوع فعالیت٫ سامانه فهرستی را در اختیار شما قرار میدهد. برای مثال فعالیتهای علمی، آموزشی و پژوهشی و… در این فهرست گنجانده شدهاند. یادتان باشد که برخی از فعالیتها نیاز به مجوز دارد که برای ثبت شرکت آن را هم باید تهیه کنید.
قدم پنجم ثبت شرکت: تعیین نشانی شرکت
این قسمت با مشخصات مرکز اصلی در سایت معرفی شده است. در اینجا لازم است نشانی ای برای محل دفتر شرکت ارائه بدهید، همچنین شماره تماس و کدپستی که باید کد پستی شما با کد پستی روی قبوض و آدرس شرکت و سامانه همخوانی داشته باشد. اگر هنوز مکانی برای شرکت انتخاب نکردهاید٫ می توانید نشانی منزل خود یا یکی از شرکاء یا سهامداران را در این بخش ثبت کنید. به یاد داشته باشید تمام مدارکی که از طرف اداره ثبت شرکتها برای شما ارسال میشود در نهایت به همین نشانی خواهد آمد.
قدم ششم ثبت شرکت: تعیین سرمایه شرکت
در بخش سرمایه شخص حقوقی سایت اداره ثبت شرکت ها باید تکلیف میزان سرمایه شرکت را مشخص کنید. در شرکت های سهامی تعداد سهم و ارزش اسمی آن هم در این فرم وارد میشود. برای ثبت یک شرکت با مسئولیت محدود حداقل سرمایه مورد نیاز ۱۰۰ هزار تومان است. با این حال مبلغ سرمایه اولیه تا حدودی نشانه ای از اعتبار شرکت است. بنابراین عده ای برای آغاز به کار شرکت سرمایه ۱۰ میلیون تومانی در نظرمی گیرند (پیشنهادی می باشد که بنا به خواسته موکل قابل تغییر است).
قدم هفتم ثبت شرکت: معرفی شرکاء و سهامداران
حالا باید در فرمی که در مرحله بعد پیش رویتان قرار می گیرد مشخصات سهامداران و اعضای اصلی شرکت را وارد کنید. اگر تعداد این افراد بیش از ۱۵۰ نفر شود باید فرمی را که از پیش در سایت بارگذاری شده دریافت و اسامی و مشخصات افراد را در آن وارد کنید و در CD فایل اکسل آن را بارگذاری کنید و برای اداره ثبت ارسال کنید. در این بخش اطلاعات شناسنامه ای و همچنین آدرس پستی و شماره تماس این افراد ثبت و ذخیره میشود.
قدم هشتم ثبت شرکت: مشخص کردن سهام شرکاء و سهامداران
گام بعدی پر کردن اطلاعات مربوط به سهام و سرمایه شرکاء و سهامداران است. با انتخاب نام هر یک از اعضاء مشخص می کنید که آن فرد چه تعداد سهام دارد. نوع سهام در حقیقت گزینه ای است که در آن نقدی یا غیر نقدی بودن سرمایه مشخص می شود. سمت اشخاص و ارتباط آن ها با یکدیگر در فرم های مراحل بعد ثبت می شود. منظور از ارتباط اشخاص با یکدیگر٫ مشخص بودن وکیل و موکل و قیم قانونی و ولی و … در ارتباط با شرکاء و سهامداران و اعضای شرکت است.
قدم نهم ثبت شرکت: معرفی شعبه های شرکت
اگر قرار است شرکت شما شعبه هایی هم داشته باشد لازم است در فرم مربوط به این قسمت مشخصات این شعب وارد شود. البته در صورتی که هنوز تکلیفی برای این موضوع از طرف سهامداران روشن نشده باشد می توان معرفی شعب را به زمانی دیگر موکول کرد و در فرم قسمت شعب٫ گزینه مربوط به نداشتن شعب را انتخاب کنید. بعد از روشن کردن تکلیف شعب شرکت و سمت اشخاص در آن٫ باید به سراغ تعیین سال مالی شرکت بروید و در مرحله بعد فرم مربوط به صورتجلسه را تکمیل کنید.
قدم دهم ثبت شرکت: تنظیم اساسنامه – اظهارنامه – شرکتنامه – صورتجلسه موسسین-صورتجلسه هیات مدیره
پس از تأیید اطلاعات، از شما خواسته میشود که اساسنامه و شرکتنامه و صورتجلسه و اظهارنامه را در سایت بارگذاری کنید. اساسنامه و شرکتنامه شرکت ها٫ فرم های پیش فرض دارند که فقط باید آن ها را پر کنید و در نهایت اگر خواستید می توانید قوانین مخصوص شرکت خودتان را به آن اضافه کنید. حالا باید تصویری برابر اصل شده از اساسنامه خود را در سایت اداره ثبت شرکت ها بارگذاری کنید. از اینجا به بعد کار اصلی تان تمام است و فقط باید منتظر باشید تا اداره ثبت شرکت ها از شما بخواهد مدارک را برای آن ها ارسال کنید. بنا به تجربه ای که ما داریم این فرم های پیش فرض برای همه جوابگو نخواهد بود چون این فرم ها فرم های پایه ای می باشد که باید توسط وکیل یا مشاور شما را راهنمایی کرد و سیستم قادر به این مسئله نمی باشد. شما با مشاوره با مشاوران موسسه ثبتی ذهن ناب می توانید به موارد جامع دست پیدا کنید که در آینده به مشکل برخورد نکنید. هر مشکل شما برای شما هزینه بر خواهد بود که در این راستا موسسه ما به شما کمک شایانی خواهد کرد.
قدم آخر ثبت شرکت: چاپ آگهی در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار و پلمپ دفاتر قانونی.
بعد از تأیید تمام مدارک ٫ شماره ثبت شرکت به شما داده میشود. با دریافت این شماره٫ فقط یک قدم تا آغاز فعالیت شرکت تان باقی می ماند. باید آگهی ثبت شرکت را در روزنامه رسمی چاپ کنید. شما در آینده برای هرکاری که بخواهید انجام دهید اصل یا کپی برابر اصل این آگهی را لازم دارید. در آگهی ای که چاپ می کنید اطلاعاتی در مورد نام شرکت، نوع فعالیت و اطلاعاتی از این دست را مطرح میکنید. حدود ۱۴ روز کاری بعد از مراجعه شما به دفتر روزنامه رسمی آگهی ثبت شرکت در آن درج می شود. بعد از تحویل روزنامه ها و کلیه مدارک از اداره ثبت شرکت ها باید دفاتر پلمپ روزنامه و کل را از اداره ثبت شرکت هاف درخواست و اخذ نمائید. تبریک میگوییم٫ کار ثبت شرکت شما در یک دوره ۲۰ روزه به پایان رسیده است و شرکت را ثبت کرده اید و می توانید فعالیت خود را شروع کنید.
برای ثبت شرکت کجا برویم؟
برای ثبت شرکت در هر شهری باید به اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری آن شهر مراجعه کرد. البته در ابتدای راه ثبت شرکت نیازی به مراجعه شما به این اداره نیست و ثبت شرکت اینترنتی است ولی در نهایت باید مدارک خود را به آن نشانی ارسال کنید. جای دیگری که باید حضوری مراجعه کنید روزنامه رسمی است. دفتر روزنامه رسمی کشور در خیابان بهشت و درست رو به روی پارک شهر و کنار شورای اسلامی شهر تهران قرار دارد. ولی قبل از شروع ابتدا با ما یک تماس بگیرید و از روش کار و نحوه فعالیت اطلاع دقیق دریافت کنید چون در صورت اشتباه هر سری شما مبلغ ۹۰۰٫۰۰۰ ریال (حدوداً) هزینه می برد و موسسه ثبتی حقوقی ذهن ناب شما را در این راه کمک می کند تا از هزینه های اضافی دور بمانید.
در صورتی که تمایل به تاسیس هر نوع شرکت و موسسه غیر تجاری دارید و این افتخار را می خواهید به موسسه ثبتی ذهن ناب بدهید٬ فرم زیر را پرینت گرفته و تکمیل کنید و با مدارک هویتی اعضاء و بازرسین برای موسسه توسط ایمیل یا فایل ضمیمه زیر ارسال کنید تا در سریعترین زمان و بهترین کیفیت شرکت و موسسه شما به ثبت برسد.

برای اطلاع از قیمت ثبت شرکت و موسسات غیر تجاری بعد از تکمیل و ارسال فم فوق حتماً با موسسه ثبتی ذهن ناب تماس حاصل فرمایید تا تفاوت را احساس کنید.
توجه داشته باشید کلیه زمان در نظر گرفته برای تاسیس شرکت و موسسه غیر تجاری زمانی بین ۷ الی ۱۵ روز کاری انجام می باشد و هیچ فرقی ندارد که چه تعداد عضو , چه مقدار سرمایه, چه مقدار سهام و چه تعداد سهامدار داشته باشد. این زمان از تحویل و تکمیل اوراق و صورتجلسه مهر و امضاء شده به موسسه حساب می شود. برای اطلاع از قیمت ثبت شرکت و موسسات غیر تجاری بعد از تکمیل و ارسال فم فوق حتماً با موسسه ثبتی ذهن ناب تماس حاصل فرمایید تا تفاوت را احساس کنید.
موسسه ثبتی ذهن ناب برای ثبت هر نوع شرکت و یا تغییرات شرکت شما از هرکجا آمادگی همراهی را دارد.
می توانید مقاله را از لینک زیر دانلود کنید و به دوستان خود بفرستید تا مطالعه کنند:
انواع شرکت و راهنمای ثبت شرکت در ایران
فرم ثبت درخواست و ارسال سوالات
درخواست خود را از طریق فرم زیر برای ما ارسال کنید. کارشناسان ما در کمترین زمان با شما تماس خواهند گرفت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.